28 december 2023

Då hade dagen kommit, dagen när makens kropp börjar ge upp. Dagen jag hade hoppats skulle dröja lite till.

Märkte i tisdags att båda fötterna var svullna, han har varit svullen på vänster fot under en längre tid då han har sina kateterpåsar på det benet och fickorna till påsarna har stasat lite. Men nu var båda fötterna och anklarna svullna. I onsdags var det ännu mer svullet och efter samtal med palliativa konsultteamet blev det bestämt att vi skulle minska näringsdroppet varannan natt. 
Vågar inte ge något vanligt vätskedropp heller, och det har vi redan minskat ner från en liter varje dag till en halv liter då och då.
Med minskad näring blir det mindre energi.....

Idag har det varit en mindre bra dag, maken var illamående i morse och sedan var han skakig vilket jag tolkade som oro. Efter ett besök av en granne till oss så fick han medicin mot oron och därefter har han i stort sett sovit hela dagen.
Nu i kväll behövde han dessutom extra smärtlindring.

Till det mer roliga... jag har svarat på en annons gällande samarbete runt en häst. Dottern behöver ju en större häst, vad vi ska göra med ponnyn vet jag inte riktigt.
Han är nog inte helt lätt att sälja. Han blir 23 år nu nästa år och är för pigg/busig/reaktiv för att sälja som läromästare till små barn. Och tyvärr har han väl åldern mot sig för att säljas som tävlingsponny, trots att han fortfarande tränas och tävlas av dottern. Sedan vill dottern inte sälja honom innan till hösten, efter ponnydressyr-SM har varit, hon vill försöka kvala till det. Hon har ett kval kvar och SM går i Laholm 2024, så det är ju nära och bra om hon lyckas.
Men vi får se. Kvinnan som annonserade angående samarbete, har tre hästar, ston, som hon vill ha ut till ryttare och hon ska ringa mig i veckan.

Men nu är det dags för sängen, upp igen kl.7 för att ge mediciner.
Ta hand om er ❤️

27 december 2023

Då har makens kropp börjat ge upp, upptäckte igår att han började få svullna fötter och anklar, tecken på att kroppen inte klarar av att ta till sig allt dropp han får.
Vi har dock redan dragit ner på den rena vätskan, där har han den senaste tiden bara fått ca en halv liter och inte varje dag. Men nu får vi dra ner på "maten" som han får varje natt. Så från i natt så får han en liten påse varannan natt och en stor påse varannan natt. Så får vi se vad kroppen säger om det.

Han kommer så klart bli tröttare när han får mindre näring, har redan gått på ert underskott och kommer nu att få ännu mindre.

Julen har annars varit någorlunda okej. Vi fick avstyrt att min bror med fru kom hit för att fira jul med oss, vi kände inte riktigt att vi orkade med det.
Mina föräldrar kom och firade julen med oss och maken kunde sitta med och äta lite, han fick dock ont i magen och blev illamående dagen efter när det blev lite stopp i gastrostomin.

Idag kom vårt "hjärtstopp" på besök och lämnade en helt underbar bukett med blommor. Han firar 5 år den 11 januari, 5 år sedan vi gjorde HLR och höll igång honom till ambulansen kom, 5 år sedan vi räddade livet på honom.
Det blev känslosamt, det är ju sista gången han ser maken i livet. Tyvärr blir det ju några sådana besök framöver, precis som när vi lämnade tillbaka hunden till uppfödaren.
Vi får se hur länge makens kropp orkar, vi tar en dag i taget och jag hoppas att han inte ska behöva lida.

Ta hand om er ❤️

imsepimsen

Dagbok över mitt liv.

RSS 2.0